Διοργάνωση Στρογγυλής Τράπεζας σχετικά με τα Καταστήματα Κράτησης στην Ελλάδα και τη Ρωσία στην Αθήνα, 30 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2018

        Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στα πλαίσια υλοποίησης του νέου Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2017-2020, βάσει του από 16 Απριλίου 2010 Μνημονίου Συνεργασίας, που υπεγράφη μεταξύ των δυο εισαγγελιών, διοργάνωσε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου Στρογγυλή Τράπεζα, με θέμα: «Εισαγγελική Εποπτεία της συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία σε χώρους κράτησης, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων και των τοξικοεξαρτημένων στην Ελλάδα και τη Ρωσία», στις εγκαταστάσεις του ως άνω Οργανισμού, στην Αθήνα (Πολυγνώτου 2 και Διόσκουρων, Πλάκα), από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου 2018.

        Τρεις εισαγγελείς από τη Διεύθυνση για την Εποπτεία της Νομιμότητας της Εκτέλεσης Ποινών της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προαναφερόμενη Στρογγυλή Τράπεζα.

Στη συζήτηση, στην οποία προήδρευσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και η οποία διεξήχθη παρουσία δικαστών και εισαγγελέων από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιά, καθώς και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Καθηγητή κ. Σπ. Φλογαϊτη, συμμετείχαν από την Ελληνική πλευρά η κα Μαρία Αναγνωστάκη, Επιστημονική Συνεργάτης Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, κα Αλεξία Σταλίδου, Εισαγγελέας Ανηλίκων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, o Δρ. Βασίλειος Γκιτάκος  Διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΚΕΘΕΑ», και η Δρ.  Φωτεινή Μηλιώνη, Διευθύντρια του Ν.Π.Ι.Δ. για την επανένταξη  αποφυλακιζομένων «ΕΠΑΝΟΔΟΣ».

Στα πλαίσια της θεματικής της Στρογγυλής Τράπεζας τα μέλη της ρωσικής αποστολής, συνοδευόμενα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, την Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Όλγα Σμυρλή, την Εισαγγελέα Ανηλίκων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κα Αλεξία Σταλίδου και τις Εισαγγελικές Παρέδρους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κα Παναγιώτα Μπρεάνου και κα Αθηνά – Ευαγγελία Βρέντα επισκέφθηκαν το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Αυλώνα, το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών, την Αγροτική Φυλακή Γυναικών Ελεώνα Θηβών και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών, όπου ενημερώθηκαν από τα αρμόδια στελέχη των ανωτέρω Καταστημάτων Κράτησης όχι μόνο για τις συνθήκες κράτησης αλλά και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που υλοποιούνται σε αυτά. 

Τέλος, επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ακρόπολης.  

Στη συνέχεια παρατίθενται εκτός από τα ονόματα των ομιλητών και οι θεματικές των εισηγήσεών τους επί του θέματος της Στρογγυλής Τράπεζας:

«Σωφρονιστικές Μεταρρυθμίσεις: Επιτεύγματα και Προκλήσεις»
κα Μαρία Αναγνωστάκη, Επιστημονική Συνεργάτης Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

«Περί των βασικών προβλημάτων της οργάνωσης της εισαγγελικής

εποπτείας της νομιμότητας εκτέλεσης ποινών»

κ. Βλαντιμίρ Αλεξάντροβιτς Μακάρωβ, Διευθυντής της Διεύθυνσης για την

Εποπτεία της Νομιμότητας της Εκτέλεσης Ποινών

 

«Ανήλικοι και νέοι κρατούμενοι, η οργάνωση του Καταστήματος

Κράτησης Ανηλίκων και των Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων

και ο ρόλος του Εισαγγελέα στην εποπτεία και τη διασφάλιση των

δικαιωμάτων των κρατούμενων»

κα Αλεξία Σταλίδου, Εισαγγελέας Ανηλίκων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών

Αθηνών

 

«Εισαγγελική Εποπτεία του σεβασμού των δικαιωμάτων των ανήλικων

κρατούμενων στα ιδρύματα του σωφρονιστικού συστήματος της

Ρωσικής Ομοσπονδίας»

κ. Βαντίμ Γιουριέβιτς Κοντιουκοβ, Εισαγγελέας του Τμήματος για την

Eποπτεία της συμμόρφωσης με τους Νόμους στα Ιδρύματα Προσωρινής

Κράτησης, Διεύθυνση για την Εποπτεία της Νομιμότητας της Εκτέλεσης

Ποινών

 

«Η παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ στο σωφρονιστικό σύστημα, προκλήσεις και

προοπτικές», Δρ. Βασίλειος Γκιτάκος  Διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας

Εξαρτημένων Ατόμων «ΚΕΘΕΑ»

 

«Προληπτική υγειονομική περίθαλψη για τους καταδικασμένους

τοξικοεξαρτημένους κρατούμενους στα ιδρύματα του σωφρονιστικού

συστήματος»

κ. Τιμούρ Ρασιτόβιτς Σαϊτόβ, Εισαγγελέας του Τμήματος για την Εποπτεία της

Νομιμότητας της Εκτέλεσης Ποινών που δεν Συνδέονται με τη Φυλάκιση,

Διεύθυνση για την Εποπτεία της Νομιμότητας της Εκτέλεσης Ποινών

«Κοινωνική Επανένταξη Αποφυλακισμένων»

Δρ.  Φωτεινή Μηλιώνη, Διευθύντρια του Ν.Π.Ι.Δ. για την επανένταξη  αποφυλακιζομένων «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»