Επίσημη Επίσκεψη του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στην Αθήνα 12-15 Νοεμβρίου 2017

        Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. SotirTsatsarov, συνοδευόμενος από δύο ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς του γραφείου του, τους κ.κ. Asya Petrova, Αναπληρώτρια του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και Ivan Geshev, Υπεύθυνο του Ειδικού Τμήματος της Εισαγγελίας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για θέματα τρομοκρατίας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, 12-15 Νοεμβρίου 2017, κατόπιν πρόσκλησης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κας Ξένης Δημητρίου – Βασιλοπούλου.

        Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή των προαναφερόμενων εισαγγελικών λειτουργών  στη συζήτηση  στρογγυλής τράπεζας, που διοργάνωσε η  Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, στα πλαίσια υλοποίησης του από 23-11-2015 υπογραφέντος Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

            Η στρογγυλή τράπεζα με θέμα την Τρομοκρατία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017. Στη συζήτηση, στην οποία προήδρευσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και η οποία διεξήχθη παρουσία του Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειου Πέππα, Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων, καθώς και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Καθηγητή κ. Σπ. Φλογαϊτη, συμμετείχαν, από την Ελληνική πλευρά ανώτατοι δικαστές, εισαγγελείς καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι Έλληνες ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς τοποθετήθηκαν επί της γενικής νομικής θεώρησης και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στην Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή Έννομη Τάξη, καθώς και επί της ανακριτικής διαδικασίας ενώπιον του Εφετείου για υποθέσεις τρομοκρατίας. Οι ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρθηκαν στην αντιμετώπιση από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας της εγχώριας και ξένης τρομοκρατίας. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός από την Εισαγγελία της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, αρμόδιος για θέματα Τρομοκρατίας, παρουσίασε στους συμμετέχοντες και παρευρισκόμενους τα μέτρα και μεθόδους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στη χώρα του.

        Επιπλέον, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και τα μέλη της βουλγάρικης αποστολής, συνοδευόμενοι από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου, συνάντησαν, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή.

        Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παροχή τεχνογνωσίας εκ μέρους της χώρας μας σε θέματα εξάρθρωσης τρομοκρατικών οργανώσεων και καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

        Τα μέλη της ξένης αποστολής επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας.