Ανήλικοι Παραβάτες και Ανήλικα Θύματα στο Δικαστικό Σύστημα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στις 3-6/4/2017


Επίσημη Επίσκεψη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

 

στη Βουλγαρία, 3-6 Απριλίου 2017

 

 

 

          Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. SotirTsatsarov, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, στις 3-6 Απριλίου 2017, ως Επικεφαλής Αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Παντελής και ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Λάμπρος Τσόγκας.

 

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή των προαναφερόμενων εισαγγελικών λειτουργών στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Ανήλικοι Παραβάτες και Ανήλικα Θύματα στο Δικαστικό Σύστημα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας», η οποία διοργανώθηκε, στη Σόφια, από την Εισαγγελία της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, στα πλαίσια υλοποίησης του από 23-11-2015 υπογραφέντος Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Στη συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στη μεταρρύθμιση του τομέα απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους στη Βουλγαρία έλαβαν μέρος εισαγγελείς, εκπρόσωποι της Κρατικής Υπηρεσίας Προστασίας των Παιδιών και της UNICEF.

 

        Στα πλαίσια συνάντησης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου με τον ομόλογό της Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. SotirTsatsarovσυζητήθηκε η παραβατικότητα ανηλίκων υπό το πρίσμα του θεσμικού και δικονομικού πλαισίου. Επιπλέον, η Ελληνική Αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους φύλαξης και ανάκρισης ανήλικων παραβατών, το αποκαλούμενο «Μπλε Δωμάτιο».

 

Το πρόγραμμα επίσκεψης της Ελληνικής Αντιπροσωπείας περιελάμβανε, επίσης, συνάντηση με την υπηρεσιακή Υπουργό Δικαιοσύνης κα MariyaPavlova, στην οποία παρέστη και ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Βουλγαρία κ. Γρηγόριος Βασιλοκωνσταντάκης.

 

        Στη συνέχεια, η Ελληνική Αντιπροσωπεία μετέβη στη Φιλιππούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Εισαγγελέα Εφετών της Φιλιππούπολης κ. IvanDaskalov, με τον οποίο συζήτησαν για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.