ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΟΣ (2003-2006)

         

          Γεννήθηκε το 1939 στη Χίο. Τις εγκύκλιες σπουδές του πραγματοποίησε στη Χίο, αποφοιτώντας με άριστα από το εκεί ιστορικό Γυμνάσιο Αρρένων το 1957. Το ίδιο έτος, κατόπιν επιτυχίας του στις εισαγωγικές εξετάσεις, εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το πτυχίο της οποίας έλαβε το 1962. Το ίδιο έτος κατετάγη ως Αξιωματικός (Σημαιοφόρος Οικονομικός) στο Πολεμικό Ναυτικό, ολοκληρώνοντας της στρατιωτική του θητεία το 1965, οπότε διορίστηκε δικηγόρος Αθηνών.

          Τον Ιανουάριο 1967 εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα, επιτυχών πρώτος στο σχετικό διαγωνισμό του προηγούμενου έτους και διορίστηκε Πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Προήχθη σε Πρωτοδίκη το 1968, σε Πρόεδρο Πρωτοδικών το 1978, σε Εφέτη το 1983, σε Πρόεδρο Εφετών το 1993 και σε Αρεοπαγίτη το 1998. Υπηρέτησε ως Πρωτοδίκης στα Πρωτοδικεία Σάμου και Αθηνών, ως Πρόεδρος Πρωτοδικών στα Πρωτοδικεία Αλεξανδρουπόλεως και Αθηνών, ως Εφέτης στο Εφετείο Αθηνών, ως Πρόεδρος Εφετών στα Εφετεία Θεσσαλονίκης και Αθηνών και ως Αρεοπαγίτης επί τετραετία στο Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Τον Ιούλιο του 2002 επελέγη από το Υπουργικό Συμβούλιο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και τον Ιούλιο του 2003 προήχθη σε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Την 1 Ιουλίου 2006 αποχώρησε από την Υπηρεσία, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, έχοντας υπηρετήσει τη Δικαιοσύνη επί 40 έτη, και του απονεμήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ο τίτλος του Επίτιμου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

           Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 διορίστηκε υπηρεσιακός Δήμαρχος Κηφισιάς και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι την εκλογή των νέων δημοτικών αρχών κατά το έτος 1975. Την ίδια εποχή πρωτοστάτησε, με άλλους συναδέλφους του, στην επαναλειτουργία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και εκλέχθηκε μέλος του Δ.Σ. και του Προεδρείου της. Ύστερα από εκπαιδευτική άδεια, πραγματοποίησε επί διετία μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό και στο Διεθνές Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (KINGSCOLLEGE) και του απονεμήθηκε το 1978 ο ακαδημαϊκός τίτλος MASTEROFLAWS (LL.M). Κατά τη διετία 1995 – 1996 διατέλεσε καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

          Είναι μέλος επιστημονικών και πολιτιστικών εταιριών και έχει λάβει μέρος σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στις 12 Δεκεμβρίου 2005 υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδος τη διακήρυξη του Συνεδρίου των Γενικών Εισαγγελέων και Υπουργών Δικαιοσύνης 39 κρατών της Ευρώπης και της Ασίας, για την καταπολέμηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος, που συνήλθε από 9 έως 12 Δεκεμβρίου 2005 στην πόλη Σενζέν της Κίνας.

          Είναι έγγαμος, με την Μαρία Ευαγγελοπούλου και πατέρας τριών τέκνων του Ζαννή, του Χριστόφορου, που είναι ήδη Πρόεδρος Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο Αθηνών, και του Στυλιανού – Μαρκέλλου.

         Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη με το Σταυρό του Αγίου Ανδρέα και από τον Πρόεδρο της Λιθουανίας με το ανώτερο παράσημο Πολιτισμού και Αθλητισμού.