Επίσημη Επίσκεψη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στην Αίγυπτο, 22-26 Μαΐου 2018

        Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Εισαγγελέα της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. NabeelAhmedSadek πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, από τις 22 έως και τις 26 Μαΐου 2018. Στην επίσκεψή αυτή συμμετείχε και ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Αγγελής.

        Στα πλαίσια της ανωτέρω επίσκεψης η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ομόλογό της Γενικό Εισαγγελέα της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, επισφραγίζοντας την αγαστή συνεργασία των δύο εισαγγελικών αρχών.

        Κατά την τελετή υπογραφής, ο Γενικός Εισαγγελέας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αίγυπτου τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα δικαστικής συνεργασίας εισέρχονται σε ένα νέο στάδιο. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με τη σειρά της, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει επισκεφθεί πολλές χώρες συμμετέχοντας σε Διεθνή Συνέδρια και είναι κοινή η διαπίστωση ότι για την αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών εγκληματικότητας και την κατ’ επέκταση προστασία των παγκόσμιων αξιών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητα και της αλληλεγγύης, τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, απαιτείται, μεταξύ άλλων, η συσπείρωση των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών των κρατών, η οποία επιτυγχάνεται με τη μεταξύ τους συνεργασία.

        Στην προαναφερόμενη τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας παρέστη, επίσης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Μιχαήλ – Χρήστος Διάμεσης.

        Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισκέφθηκε το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο στην Αλεξάνδρεια, ενώ στο Κάιρο συναντήθηκε με την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Επιπλέον, συνομίλησε και με τον Πάπα της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας κ.κ. Ταουάντρο Β’.

        Τέλος, τόσο στο Κάιρο όσο και την Αλεξάνδρεια, έτυχε ζεστής υποδοχής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας κ. Εδμόνδο Κασιμάτη.  

        Κατά γενική ομολογία, η επίσκεψη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου εστέφθη με επιτυχία, αφού όχι μόνο τέθηκαν τα θεμέλια συνεργασίας μεταξύ των δύο ανώτατων εισαγγελικών υπηρεσιών των δύο κρατών αλλά εγκαινιάστηκε και ένας ουσιαστικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των εκπροσώπων των δύο προαναφερόμενων Ελληνικών Κοινοτήτων με τη Γενική Εισαγγελία της Αραβικής Δημοκρατικής της Αιγύπτου.