Επίσημη Επίσκεψη του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα 5-7 Μαρτίου 2019

      Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Γιούρι Τσάικα, στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κας Ξένης Δημητρίου-Βασιλοπούλου, από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου 2019. Στην επίσημη επίσκεψη του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνοδευόταν από τον Αναπληρωτή Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Λεονίντ Κόρζινεκ και από οκτώ ακόμη Εισαγγελέις, Επικεφαλής Γενικών Διευθύνσεων και Τμημάτων της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

       Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της μακροχρόνιας και αγαστής συνεργασίας των δύο Εισαγγελιών η οποία έχει επισφραγιστεί με την υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας το έτος 2010 αλλά και με Προγράμματα Συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τα οποία υλοποιούνται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα.

      Κατά τη διάρκεια της εν λόγω επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, όπου η Ρωσική αποστολή συνοδευόμενη από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, κ. Μιχάλη Καλογήρου και τον Γενικό Γραμματέα του Υ.Δ.Δ.Α.Δ., κ. Γιώργο Σάρλη.

     Στη συνέχεια η ρωσική αποστολή επισκέφθηκε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Στη συνάντηση που ακολούθησε παρέστησαν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ., κ. Ιωάννης Τέντες, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ., κ. Νικόλαος Παντέλης, οι Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Αθανάσιος Κατσιρώδης, Δημήτριος Δασούλας, Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης, Βασίλειος Πλιώτας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Παναγιώτης Καραγιάννης, Δημήτριος Παπαγεωργίου, Ευάγγελος Ζαχαρής, Αντώνιος Λιόγας, Ιωάννης Αγγελής, Όλγα Σμυρλή και Γρηγόριος Πεπόνης.

      Και από τις δύο πλευρές υπογραμμίστηκαν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο Εισαγγελιών αλλά και οι ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο Χώρες. Όπως τόνισε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσης είναι πολύτιμες και απαραίτητες όχι μόνο για την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών αλλά και για την υιοθέτηση κοινών βέλτιστων πρακτικών στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

     Ακολούθως συζητήθηκαν, ειδικότερα νομικά θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και αντηλλάγησαν απόψεις. Προγραμματίστηκε δε και η επόμενη συμμετοχή ελληνικής αντιπροσωπείας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα με θέμα: «Ανάλυση της νομοθεσίας της Ρωσίας και της Ελλάδας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Προβλήματα της διεθνούς συνεργασίας στον εντοπισμό, την πρόληψη και την καταστολή αδικημάτων διαφθοράς», στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος Συνεργασίας των δύο Εισαγγελιών για τα έτη 2017-2020.