Επίσκεψη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), Στρασβούργο, 26 Ιανουαρίου 2018

        Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), επισκέφθηκε το Στρασβούργο στις 26 Ιανουαρίου 2018.

        Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή της σε σεμινάριο, που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και στην 1η Πανηγυρική Συνεδρίαση του ίδιου Δικαστηρίου για το έτος 2018.

        Στο προαναφερόμενο Σεμινάριο με θέμα: “Το κύρος της Δικαστικής Εξουσίας”, το οποίο περιλάμβανε δύο θεματικές ενότητες: 1. Προκλήσεις του κύρους της δικαστικής εξουσίας και 2. Απαντήσεις στις προκλήσεις, συζητήθηκαν ζητήματα όπως η αμφισβήτηση του κύρους της δικαστικής εξουσίας, η διάκριση των εξουσιών και η ανταπόκριση στην αμφισβήτηση αυτή.

        Στα πλαίσια της εν λόγω επίσκεψης, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον κ. Λίνο – Αλέξανδρο Σισιλιάνο, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Πρέσβη κ. Στέλιο Περράκη,  Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με τους οποίους είχε εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με το σημαντικό ρόλο του ΕΔΔΑ ως προς την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

        Ειδικότερα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με τον κ. Λίνο – Αλέξανδρο Σισιλιάνο εξέτασαν το ενδεχόμενο διοργάνωσης επισκέψεων εισαγγελικών λειτουργών όλων των βαθμίδων στο ΕΔΔΑ, προκειμένου να παρακολουθήσουν Συνεδριάσεις του, αλλά και της πραγματοποίησης επιμορφωτικών συναντήσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να ενημερώνονται οι εισαγγελείς για τις εξελίξεις στο ανωτέρω Δικαστήριο, θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα θεμέλια για μία αγαστή συνεργασία στο μέλλον.