Επίσκεψη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στη Νέα Υόρκη, 9-16 Μαρτίου 2019

 

        Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη, προκειμένου, κατόπιν πρόσκλησης της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, να συμμετάσχει με ομιλία της στις εργασίες ενός πάνελ με θέμα “Ασφάλεια των Γυναικών: Ποινική Διαμεσολάβηση στην Ελληνική Νομοθεσία για την Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας” στις 12 Μαρτίου 2019, στα πλαίσια της 63ης Συνόδου της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών (Commission on the Status of Women -CSW63), που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 22 Μαρτίου 2019 στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

        Η ομιλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου με τίτλο “Ο ρόλος του Προγράμματος για την Ποινική Διαμεσολάβηση στην Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών στην Ελλάδα” επικεντρώθηκε στις βασικές νομοθετικές καινοτομίες που έχει επιφέρει ο θεσμός της ποινικής διαμεσολάβησης στο ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, ενώ ανέπτυξε το συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που αποτελεί τον πρώτο δημόσιο φορέα που ξεκίνησε τη συνεργασία με Εισαγγελίες (κυρίως Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Αθήνας) αλλά και στρατοδικεία και αεροδικεία της χώρας, από τις οποίες δέχεται παραπομπές ατόμων, στα οποία αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος της ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να παρακολουθήσουν το ειδικό αυτό συμβουλευτικό πρόγραμμα.

        Στο προαναφερόμενο πανέλ, στο οποίο προήδρευσε η Δρ. SheetalRanjan, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο William Paterson (ΗΠΑ) και Μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, συμμετείχαν και οι κ.κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρία Θεοφίλη, Πρέσβυς και Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, , αρμόδια για θέματα Ισότητας Φύλων, Δρ. Σεβαστή Χατζηφωτίου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ),  Kalliopi Mingeirou, Επικεφαλής  του “Σταματήστε τη Βία κατά των Γυναικών” των ΗΕ και Ελένη Φώτου, Δικαστική Ψυχολόγος και Ιδρυτικό Μέλος της ΜΚΟ “VIA-STOP”.

Στο περιθώριο των εργασιών της προαναφερόμενης Συνόδου η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετέβη στο NewJersey, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Εισαγγελέα της Πολιτείας  καθώς και με τον Εισαγγελέα και τον Σερίφη της Κομητείας Μπέργκεν, όπου της δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθεί το Κατάστημα Κράτησης Ενηλίκων της Κομητείας και το Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων της Κομητείας Teterboro. Στη συνέχεια μετέβη στην Κομητεία Passaicόπου  επισκέφθηκε την εκεί Εισαγγελία και την ειδική δομή λήψης συνεντεύξεων θυμάτων ευάλωτων κατηγοριών η οποία στεγάζεται στο ίδιο κτήριο. 

Επιπλέον, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί από την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Τέλος, συναντήθηκε με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνο Κούτρα, με τον οποίο αντήλλαξαν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.