Επίσκεψη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), Στρασβούργο, 24-26 Ιανουαρίου 2019

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κ. Γκουίντο Ραϊμόντι, επισκέφθηκε το Στρασβούργο από τις 24 έως τις 26 Ιανουαρίου 2019.
    Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή της σε σεμινάριο, που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και στην 1η Πανηγυρική Συνεδρίαση του ίδιου Δικαστηρίου για το έτος 2019.
    Στο προαναφερόμενο σεμινάριο συμμετείχε και ο κ. Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών και Σύμβουλος Δικαιοσύνης στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε.
    Το ως άνω σεμινάριο αφορούσε στην “Ενίσχυση της Εμπιστοσύνης στο Δικαστικό Σώμα” και περιλάμβανε δύο θεματικές ενότητες, στα πλαίσια των οποίων συζητήθηκαν ζητήματα όπως ο διορισμός, η προαγωγή και η παύση δικαστών, οι στρατηγικές για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η ευθύνη άλλων Αρχών για την ενίσχυση και προστασία του δικαστικού σώματος, οι αποφάσεις και οι διαφορετικές γνωμοδοτήσεις καθώς και το Πρωτόκολλο Νο. 16 της ΕΣΔΑ.
    Στα πλαίσια της εν λόγω επίσκεψης, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρέσβη κ. Στέλιο Περράκη,  Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Καθηγητή κ. Λίνο – Αλέξανδρο Σισιλιάνο, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με τους οποίους είχε εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με το σημαντικό ρόλο του ΕΔΔΑ ως προς την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.