Επίσκεψη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στη Μόσχα, 16-19 Απριλίου 2019

 

            Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. YuriYa. Chaika, μετέβηκε στη Μόσχα από 16 έως 19 Απριλίου 2019, προκειμένου ως Επικεφαλής Ελληνικής Αντιπροσωπείας να συμμετάσχει στο τέταρτο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Ανάλυση της νομοθεσίας της Ελλάδας και της Ρωσίας περί καταπολέμησης της διαφθοράς. Προβλήματα της διεθνούς συνεργασίας στον εντοπισμό, πρόληψη και καταστολή αδικημάτων διαφθοράς», όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2017-2020 και το οποίο υπεγράφη στη Μόσχα στις 13 Δεκεμβρίου 2017.

            Στην Ελληνική Αντιπροσωπεία, μετείχαν οι Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Κωνσταντίνος Παρασκευαϊδης και Παναγιώτης Καραγιάννης.

            Οι συμμετέχοντες στην προαναφερόμενη στρογγυλή τράπεζα, αφού ανέπτυξαν με εισηγήσεις τους όλες τις διαστάσεις του θέματος, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τις καλές πρακτικές, που εφαρμόζονται στις δύο χώρες σχετικά με την πρόληψη και καταπολέμηση εγκλημάτων διαφθοράς με τους Ρώσους συναδέλφους τους.

            Τέλος, στα πλαίσια της ανωτέρω επίσκεψης, την Τετάρτη 17-4-2019, η Ελληνική αποστολή συμμετείχε  στο Διεθνές Συνέδριο, που διοργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης,  η Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με θέμα: “Εφαρμογή της νομολογίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στη Ρωσία , όσον αφορά την πρόληψη και την καταστολή της διαφθοράς, που προέρχεται από δικαστές και εισαγγελείς”.

            Στο ως άνω Συνέδριο, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά από πρόσκληση της Διεύθυνσης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμμετείχε με εισήγησή της με θέμα: “Πρόληψη και καταστολή της Διαφθοράς στους κόλπους της Ελληνικής Δικαιοσύνης”.