ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

 

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του την 1η/8/2013 και ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, επέλεξε τα πρόσωπα που θα ασκήσουν τα ανώτατα αξιώματα της Δικαιοσύνης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου , στον Άρειο Πάγο καθώς και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.  Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε σχετικά : «Είμαι πεπεισμένος ότι οι επιλεγέντες με το ήθος, τις διοικητικές ικανότητες και την επιστημονική τους κατάρτιση θα υπηρετήσουν επάξια τη Δικαιοσύνη της χώρας μας, όπως έπραξαν μέχρι σήμερα και θα συμβάλουν αποφασιστικά στην προάσπιση των θεσμών, καθώς και στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, που αποτελεί απαίτηση των πολιτών και προϋπόθεση ανάπτυξης της πατρίδας μας».

 

Τα ηνία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει η κα Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αναπληρώτρια Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μέχρι εχθές, ύστερα από την παραίτηση του κ. Ιωάννη  Τέντε.

 

 Η κα Κουτζαμάνη προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο και είναι η πρώτη γυναίκα η οποία εισήχθη στο εισαγγελικό σώμα καθώς και η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

 

Ως εισαγγελέας στην καριέρα της έχει χειριστεί πολλές και δύσκολες υποθέσεις όπως το ριφιφί της Τράπεζας Εργασίας, την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» κ.ά.

 

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει ο κ. Μιχαήλ Θεοχαρίδης, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου μέχρι σήμερα.

 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκλέχθηκε ο κ. Σωτήριος Ρίζος, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Σε Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου προήχθησαν οι κ.κ. Ιωάννης Σίδερης, Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, Νικόλαος Λεοντής, Αντώνιος Αθηναίος, Γρηγόρης Κουτσόπουλος και Σπυρίδων Μιτσάλης.

 

Σε Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου προήχθη ο σύμβουλος του ΕΣ κ. Ευάγγελος Νταής και στο βαθμό του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ο σύμβουλος του ΣτΕ  κ. Νικόλαος Ρόζος.

 

Μετά την επιλογή της η κα Κουτζαμάνη  προέβη στην ακόλουθη δήλωση :  «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα η επιλογή μου στην κορυφαία θέση της Εισαγγελικής Ιεραρχίας. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις και με τη συνεργασία των άξιων συναδέλφων και των δικαστικών υπαλλήλων να ανταποκριθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα δύσκολα καθήκοντα που αναλαμβάνω. Έχω πλήρη συνείδηση ότι αναλαμβάνω τα ηνία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, όπου ο Εισαγγελέας καλείται να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα, να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας».