Συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο 11ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα δικαιώματα του παιδιού στις Βρυξέλλες στις 6-8/11/2017

           Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, ως Επικεφαλής αντιπροσωπείας εισαγγελικών λειτουργών συμμετείχε στο 11ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, 6-8 Νοεμβρίου 2017. Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον κ. Ηλία Κωνσταντακόπουλο, Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Σύμβουλο Δικαιοσύνης στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε., τον κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και τις εισαγγελείς ανηλίκων κ.κ. Ανθούλα Μπούμπα, Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών και Βασιλική Παπαδοπούλου,  Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά συμμετείχε αρχικά στην παράλληλη εκδήλωση, που αφορούσε στην ευαλωτότητα των παιδιών που στερούνται την ελευθερία τους, ενώ, στη συνέχεια παρακολούθησε τις εργασίες του Φόρουμ με θέμα “Παιδιά που στερούνται την ελευθερία τους και τα εναλλακτικά μέτρα κράτησης”. Εκτός από τις δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας έλαβαν χώρα και τέσσερις παράλληλες συνεδρίες με θέμα συζήτησης: α) Παιδιά εμπλεκόμενα με το Νόμο, β) Παιδιά σε Μεταναστευτική Κράτηση, γ) Παιδιά σε Ιδρύματα (π.χ. παιδιά με αναπηρίες, παιδιά που στερούνται γονικής φροντίδας κλπ.), και δ) Παιδιά φυλακισμένων γονέων. Σε όλες τις συνεδρίες συμμετείχαν, καταθέτοντας τις προσωπικές τους μαρτυρίες, ενήλικες, οι οποίοι βίωσαν τη στέρηση της ελευθερίας τους ως παιδιά.  

        Το Φόρουμ διοργανώθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας μελέτης των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά που στερούνται την ελευθερία τους και σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 12ης Απριλίου 2017 για την προστασία των παιδιών- μεταναστών. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία και χώρες των δυτικών Βαλκανίων.