Συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο 2ο Φόρουμ Γενικών Εισαγγελέων της EuroMed 30 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου 2019

          Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, συμμετείχε στη 2ο Φόρουμ του Ευρωμεσογειακού Δίκτυου (ΕuroMed), ενός Δικτύου που αποτελείται από τους Γενικούς Εισαγγελείς των Νοτίων Κρατών Μελών της Ε.Ε. και της Ένωσης Νοτίων Εταίρων της Ε.Ε. το οποίο, υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το εν λόγω Φόρουμ έλαβε χώρα στη Χάγη στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2019. Στην προαναφερόμενη συνάντηση συμμετείχαν και ο κ. Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών και Σύμβουλος Δικαιοσύνης στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε., καθώς και ο κ. Πάρης Αδάμης, Εισαγγελέας Πρωτοδικών και Εθνικό Μέλος της Ελλάδας στη Eurojust.

          Το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο Γενικών Εισαγγελέων είναι ένας θεσμός της Ε.Ε. που θεμελιώθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και αποτελεί τη βάση για τη βελτίωση της δικαστικής συνεργασίας σε θέματα ποινικής δικαιοσύνης, μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. και των μελών της ένωσης Νοτίων Εταίρων (Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λιβύη, Λίβανος, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Συρία, Τυνησία), που σκοπό έχει τη δημιουργία ενός μηχανισμού διασυνοριακής συνεργασίας σε ανώτατο εισαγγελικό επίπεδο.

           Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με εισηγήσεις της κατά τη διάρκεια και των δύο ημερών του Φόρουμ, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου του Δικτύου αλλά και στην αναγκαιότητα ύπαρξης διασυνοριακής και διαπεριφερειακής δικαστικής συνεργασίας σε θέματα ποινικής δικαιοσύνης. Η Εισαγγελέας διατύπωσε τις προτάσεις της σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να ακολουθηθούν από το Δίκτυο προκειμένου να επιτευχθεί η μελλοντική συνεργασία, που θα αποσκοπεί όχι μόνο στη συγκέντρωση ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων αλλά και στη συμμόρφωση με το Κράτος Δικαίου.

Στις εργασίες του Φόρουμ συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Eurojust, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνεργασίας σε Ποινικές Υποθέσεις (EJN), της Διεύθυνσης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος (UNODC) και της αντίστοιχης για την Καταπολέμηση της Tρομοκρατίας (UNCTED) καθώς και εκπρόσωποι της Διεθνούς Ένωσης Εισαγγελέων (IAP).