Συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου σε επιμορφωτικό σεμινάριο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, 17-20 Απριλίου 2018

        Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, ύστερα από πρόσκληση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), κ. Λίνου-Αλέξανδρου Σισιλιάνου, επισκέφθηκε το Στρασβούργο  από τις 17 έως τις 20 Απριλίου 2018, μαζί με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλειο Πέππα και μία ομάδα Δικαστών και Εισαγγελέων.

        Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή σε επιμορφωτικό σεμινάριο, στα πλαίσια του οποίου τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συζήτηση της υπόθεσης «Ilias και Ahmed κατά της Ουγγαρίας (47281/15)», ενώπιον του Τμήματος Ευρείας Συνθέσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

        Κατά τη διάρκεια του διήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν διαλέξεις από μέλη του Ε.Δ.Δ.Α. με θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Δικαστηρίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του τρόπου που αυτά προστατεύονται. Επίσης, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κ. Γκουίντι Ραϊμοντι.

        Επιπλέον, η Ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον κ. Λίνο – Αλέξανδρο Σισιλιάνο, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Πρέσβη κ. Στέλιο Περράκη,  Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με τους οποίους είχε εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με το σημαντικό ρόλο του Ε.Δ.Δ.Α. ως προς την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

        Το εν λόγω επιμορφωτικό σεμινάριο  μπόρεσε να υλοποιηθεί  κατόπιν  συναντήσεων της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και του Προέδρου του Αρείου Πάγου με τον Αντιπρόεδρο του Ε.Δ.Δ.Α.,  κ.Σισιλιάνο στις οποίες είχαν συμφωνήσει, τόσο τη διοργάνωση επισκέψεων εισαγγελικών λειτουργών όλων των βαθμιδών στο Ε.Δ.Δ.Α., προκειμένου να παρακολουθήσουν τις Συνεδριάσεις του, όσο και τη συμμετοχή τους σε επιμορφωτικές συναντήσεις στο Στρασβούργο  με σκοπό την ενημέρωση των εισαγγελέων σχετικά με τις εξελίξεις της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.