Ευτέρπη Κουτζαμάνη

2013 – 2016

Γεννήθηκε το έτος 1949 και μεγάλωσε στον Πολίχνιτο Μυτιλήνης Λέσβου.

Έλαβε απολυτήριο του Λυκείου Πολιχνίτου Λέσβου κατά το έτος 1967. Το ίδιο έτος εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία απεφοίτησε στις αρχές του έτους 1972. Μετά την αποφοίτηση εγγράφηκε ως ασκουμένη δικηγόρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης και έλαβε άδεια δικηγόρου Μυτιλήνης το έτος 1974. Κατά το έτος 1975 έλαβε επιτυχώς μέρος ως Δικηγόρος στο διαγωνισμό Εμμίσθων Παρέδρων και διορίσθηκε στις 7-10-1975 Έμμισθη Πάρεδρος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και είναι η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στον Εισαγγελικό Κλάδο.

Στη συνέχεια προήχθηκε : α) το έτος 1978 στο βαθμό του Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας (επί ένα έτος περίπου), στην Εισαγγελία Πρωτοδικών  Καλαμάτας (επί ένα και μισό χρόνο περίπου) και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου (επί τέσσερα έτη), β) το έτος 1985 στο βαθμό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης (επί τέσσερα έτη) και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (επί έξι έτη). Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών της ανατέθηκαν, εκτός των άλλων, και άσκησε καθήκοντα Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, Γνωμοδοτήσεων στους Ειδικούς Ανακριτές, Δικαστικής Συνδρομής και Αγορανομίας, γ) το έτος 1995 στο βαθμό του Αντεισαγγελέα Εφετών και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών σε όλα τα Τμήματα της Εισαγγελίας (Εκτέλεσης, Προσδιορισμού, Διοικητικό, Εκδόσεων, Ακροατήρια κλπ.), δ) το έτος 2003 στο βαθμό του Εισαγγελέα Εφετών και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ε) το έτος 2006 στο βαθμό του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ήταν μέχρι και το έτος 2012 η πρώτη γυναίκα Αντεισαγγελέας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Το έτος 2010, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου και του Υπουργού Δικαιοσύνης, ορίσθηκε Πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των προσώπων που αναφέρονται στο Ν. 3213/2003 και άσκησε καθήκοντα μέχρι και την κατάργηση της παραπάνω Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της Εισαγγελικής της σταδιοδρομίας χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτή με το «ριφιφί» στην Τράπεζα Εργασίας και συμμετείχε ως Τακτική Εισαγγελέας στη δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» σε δεύτερο βαθμό, που διεξήχθη στις φυλακές Κορυδαλλού και διήρκησε επί ένα και μισό έτη.

Tην 1-8-2013 επελέγη από το Υπουργικό Συμβούλιο στη θέση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε στις 30-6-2016. Είναι η πρώτη γυναίκα Εισαγγελέας που καταλαμβάνει αυτό το ανώτατο αξίωμα στην Ελλάδα.

Είναι έγγαμη χωρίς παιδιά ήδη δε διατελεί σε χηρεία.

 ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ (c) 2022-23        Ανάπτυξη Ιστοσελίδας  LAWNET Α.Ε.