Ιωάννης – Σπυρίδων Τέντες

2009-2013

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το έτος 1947.

 Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Saarland(Γερμανία), όπου μετεκπαιδεύτηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο. Είναι Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 Στο δικαστικό σώμα εισήλθε το έτος 1973. Υπηρέτησε με το βαθμό του Παρέδρου στο Πρωτοδικείο Αθηνών, με το βαθμό του Πρωτοδίκη διαδοχικά στα Πρωτοδικεία Σύρου, Πατρών και Αθηνών και με το βαθμό του Εφέτη στα Εφετεία Ιωαννίνων και Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 2004 προήχθη σε Πρόεδρο Εφετών και τον Ιούνιο του 2005 εξελέγη Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών. Το επόμενο έτος προήχθη σε Αρεοπαγίτη και την 1-7-2009 προήχθη στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην οποία παρέμεινε μέχρι τις αρχές Ιουνίου του 2013.

 Παράλληλα με την άσκηση του λειτουργήματός του ανέπτυξε πολλαπλές επιστημονικές δραστηριότητες ως μέλος διαφόρων επιστημονικών σωματείων, ορισμένων από τα οποία (π.χ. Ελληνική Εταιρία Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, Ελληνογερμανική Ένωση Νομικών, Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου, Ινστιτούτο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου) είναι ιδρυτικό μέλος.

 Έχει συμμετάσχει σε ελληνικές αντιπροσωπείες σε συνόδους Ομάδων Δικαστικής Συνεργασίας, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις Βρυξέλλες, καθώς και σε επιστημονικές ομάδες εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποστήριξαν την Ελληνική Προεδρεία σε θέματα Δικαστικής Συνεργασίας.

 Έχει εκλεγεί επανειλημμένως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων και έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Ενώσεως αυτής κατά το διάστημα 2002-2004. Υπό τις εν λόγω ιδιότητές του, του είχε ανατεθεί η ευθύνη των διεθνών δραστηριοτήτων της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων και έχει εκπροσωπήσει επανειλημμένως αυτή στη Διεθνή Ένωση Δικαστών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, συμμετέχοντας σε τακτικές και έκτακτες συνόδους, καθώς και σε ομάδες εργασίας ή επιτροπές που λειτούργησαν στα πλαίσια των εν λόγω Διεθνών Δικαστικών Οργανώσεων.

 Επί σειρά ετών (1998-2009) διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (Κ.Ε.Ν.Ε.), ενώ επίσης υπήρξε μέλος ή πρόεδρος και άλλων, ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 Κατά τα έτη 2000 – 2003 δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Θεσσαλονίκη).

 Μετά την έξοδό του από το δικαστικό σώμα κατέλαβε την ανεξάρτητη θέση του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, στην οποία παρέμεινε μέχρι την κατάργησή της με νόμο τον Μάρτιο 2015.

 Τέλος, είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου.

 ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ (c) 2022-23        Ανάπτυξη Ιστοσελίδας  LAWNET Α.Ε.